Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis - ett drömyrke

Annons

Nej, att arbeta som polis i Ludvikaområdet är inget som direkt lockar Marcus Papp, 19, Ludvika, och Peter Bylin, 16, Silfhyttan.

- Jag vill helst arbeta på en större ort. Det ska vara lite action, hända lite mera. Då blir det roligare, säger Peter Bylin.

- Det är nog osäkert om jag skulle komma tillbaka till Ludvika. Man vill upptäcka något nytt och se något annat än det man växt upp med, säger Marcus Papp.

Killarna fanns med i den grupp på dryga tiotalet ungdomar, både killar och tjejer, som kom till polishuset på tisdagskvällen.

Där väntade Jan-Erik Lindström, som varit polis i 30 år, och 30-årige Tommie Lohse med ett år bakom sig i yrket.

De kompletterade varandra och berättade om polishögskolan och yrket i sig förr och nu.

Syftet med "rekryteringskvällen" var att göra några av åhörarna så nyfikna att de söker till polishögskolan. I så fall kan de i bästa fall börja utbildningen i augusti nästa år och vara färdiga poliser på senhösten 2005.

- Det är kanske inte säkert att man kommer in första gången. Man får jobba lite emellan och så försöka igen. En kille här från trakten arbetade ett tag på Securitas och så var han på Arlanda flygplats. Därefter kom han in på polishögskolan, upplyste Jan-Erik Lindström.

Peter Bylin och Marcus Papp säger spontant att 19 000 i ingångslön efter utbildningen verkar okej men sedan måste lönen öka.

- Jag är inställd på att man i början får jobba med vanligt polisarbete som trafikövervakning. Sedan är målet att kunna avancera, få mera ansvar och kanske bli kommissarie, berättar Papp.

Det som lockar med yrket är att polisen har till uppgift att hjälpa folk.

- Det är mycket skit ute på gatorna. Det måste finnas någon som vanligt folk kan lita på, framhåller han.

Med vid mötet i polishuset var också Kicki Brolander och Helena Reichbauer, studievägledare vid högstadieskolorna Lorensberga i Ludvika och Bergaskolan i Smedjebacken.

Visst är polisjobbet ett drömyrke för många, kunde de berätta. En framtid som polis snackar många om som går i nian.

- Polis hör till de yrken som våra nior pratar mest om. Och så kock och bartender. Många tjejer vill bli något med mode och design eller arkitekt.

Mer läsning

Annons