Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis dömd till böter

Annons

Det var efter en händelse för snart ett år sedan som de första indikationerna kom om att polismannen hade uppträtt närgånget mot tre kvinnor i polisens lokaler.

En kvinna berättade att polismannen hade ofredat henne genom att vilja krama och kyssa henne. När hon efter ett samtal med ett polisbefäl gjort en formell anmälan om misstänkt sexuellt ofredande, alternativt ofredande började en annan kvinna berätta om en annan händelse på arbetsplatsen.

Det gällde en julfest när polismannen stod bakom kvinnan och lade sina händer om hennes höfter.

Vid rättegången berättade kvinnan att om inte den andra kvinnliga arbetskamraten berättat om vad hon varit med om skulle hon inte heller sagt något.

Den tredje kvinnan som anmälde polismannen hade suttit häktad. Dessutom på felaktiga grunder, skulle det visa sig. Hon hade inte varit inblandad i något brott, något som polisen först utgick från.

Den aktuelle polismannen hade varit med om att göra husrannsakan på en plats där kvinnan befunnit sig.

Hon berättade att polismannen kommit in i cellen på häktet för att prata. Han hade då kommit för nära henne och gjort antydningar om att han sett bilder på henne vid en husrannsakan.

Kvinnan tog mycket illa vid sig och berättade senare för en av de andra kvinnorna om händelsen.

Polismannen har nekat till alla anklagelser och hävdat att de tre kvinnorna av olika anledningar hade agg mot poliser och pratat ihop sig för att få honom dömd.

Tingsrätten tror dock på kvinnornas berättelser och har därför dömt den tidigare polismannen för sexuellt ofredande till 120 dagsböter.

Han ska dessutom betala sammanlagt 38 800 kronor i skadestånd till kvinnorna.

Eftersom mannen hunnit bli pensionerad bortfaller frågan om eventuellt avsked från polisen.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons