Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis anmäler polisen

Annons

Det var i slutet av oktober förra året, som polismyndigheten i länet gick ut till personalen.

De anställa erbjöds möjlighet att intresseanmäla sig till nya arbetsuppgifter, mot bakgrund av en ny organisation av polisen i Dalarna, som sedan trädde i kraft vid nyår.

Den nya organisationen innebar bland annat att varje kommun blev ett närpolisområde, med målet att skapa ett bättre resursutnyttjande av polisens personal.

Förändringarna skulle äga rum med befintlig bemanning.

Men med hänvisningar till regler i Regeringsformen, RF, och lagen om offentlig anställning, LOA, befarar Gunnar Stikå i sin JO-anmälan att polisledningen gått runt de regler som omfattar alla slags anställningar inom polisväsendet.

Den kritik som Stikå främst framför är att polismyndigheten delat upp rekryteringen till tjänster i två kategorier: tillsättningar och placeringar.

"Till tillsättningar har man räknat den som sökt och tillsatts från annan polismyndighet samt de som fått en högre titel" i den nya organisationen, skriver Gunnar Stikå i sin JO-anmälan.

Han uppger att av sju sökande från annan polismyndighet har sex fått tjänster i länet.

Gunnar Stikå skriver vidare att övriga tjänster räknas som placeringar.

Enligt Gunnar Stikå går det inte att överklaga placeringarna och de kommer inte att publiceras i personalmeddelanden med besvärshänvisning.

Tidningen har sökt personaldirektören för länets polismyndighet, Marianne Ahlgren-Sandin för en kommentar.

Men hon var inte anträffbar under torsdagen.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons