Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polens ledare uppmanar till EU-trots

Annons

Polens premiärminister Jaroslaw Kaczynski uppmanade på söndagen invånarna i staden Bransk att rösta för ett vägprojekt som EU krävt stopp för av miljöskäl.

En lokal folkomröstning ska hållas om en vecka i Bransk i nordöstra Polen. Väljarna ska ta ställning till om en ny huvudväg ska anläggas genom ett område som är naturskyddat av EU. Vägsträckan är en del i ett större projekt för att knyta samman Warszawa med Helsingfors via de baltiska staterna.

Polen anser att vägen är nödvändig, eftersom den nuvarande vägsträckningen genom tättbefolkade områden har tung trafik som skadar både vägar och människors hälsa. Polen har överlag stort behov av att rusta upp sin slitna infrastruktur. Landets värdskap för fotbolls-EM 2012 _ tillsammans med Ukraina _ påskyndar behovet av bättre vägar.

Premiärminister Kaczynski vädjade på söndagen till väljarna i Bransk att stödja vägbygget och beskrev en ja-röst som ett led i "kampen för Polens rätt till snabb utveckling".

Polska och utländska miljöaktivister befarar att vägbygget ska vålla ohjälpliga skador på ett av Europas största områden med våtmarker och torvmossar som är hem för mängder av sällsynta växter och djurarter.

Folkomröstningens resultat är inte bindande.

TT

Mer läsning

Annons