Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polens förre ledare åtalad

Annons

Polens förre president general Wojciech Jaruzelski har åtalats för "kommunistiska brott" när han utlyste undantagstillstånd 1981 i kampen mot fackföreningsrörelsen Solidaritet.

Bakom åtalet står Institutet för nationellt minne (IBN) som instiftades 1998 för att utreda den förra kommunistregimens brott.

Den i dag 83-årige Jaruzelski riskerar upp till tio års fängelse om han befinns skyldig till "att ha lett en väpnad organisation av brottslig karaktär", som det heter i åtalet.

Liknande åtal har riktats mot åtta andra högt uppsatta ämbetsmän under Jaruzelskis tid vid makten 1981_89, bland dem förre kommunistpartiledaren Stanislaw Kania.

Jaruzelski hävdar att undantagslagarna var nödvändiga för att undvika det blodbad som han anser skulle ha blivit följden av kommunistsystemets sammanbrott. Han hänvisar också till risken för en sovjetisk invasion.

Han är sedan länge indragen i en annan rättsprocess rörande det blodiga krossandet av arbetarupproret vid den polska Östersjökusten 1970 medan han var försvarsminister.

I februari i år sade president Lech Kaczynski att han tänker degradera general Jaruzelski till menig.

TT

Mer läsning

Annons