Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polen backar om vägbygge

Annons

Polen kommer inte att återuppta det kontroversiella bygget av en motorväg genom miljöskyddat område i Rospuda-dalen. Det sade premiärminister Jaroslaw Kaczynski på tisdagen.

EU-kommissionen uppmanade i måndags EU:s domstol i Luxemburg att utfärda ett tillfälligt förbud mot vägbygget, i väntan på en slutdom nästa år om motorvägens framtid.

De polska myndigheterna har sagt att man tänkt bygga klart vägen och att bygget skulle återupptas på onsdag. Men på tisdagen backade regeringen.

Motorvägen "Via Baltica" ingår i ett större vägprojekt som ska binda samman Prag med Helsingfors via Warszawa och Litauen, Lettland och Estland.

Polska regeringen vill att 17 kilometer av vägen ska gå genom Rospuda-dalen i nordöstra Polen, som bland annat hyser flera utrotningshotade fågelarter, lodjur och varg.

I februari gav regeringen klartecken till bygget trots varningar från Bryssel. EU-kommissionen drog då Polen inför domstolen för brott mot EU:s miljölagar. Rospuda-dalen är skyddat under EU:s "Natura 2000"-program.

TT

Mer läsning

Annons