Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojksång i tre dagar

Annons

Under tre dagar övar 21 gosskörer i olika grupper tillsammans med ledare från bland annat England, olika kulturskolor och körer runt om i Sverige.

I huvudsak sjunger pojkarna klassisk, kyrklig musik och det är också det killarna i Norrby Pojkkör tycker bäst om.

- Det är stämningen i musiken vi tycker om. Det är helt enkelt fint, säger Kalle, Niklas och de andra.

Pojkarna sjunger även mycket psalmer men deras nya ledare, Tobias Helldin har infört lite nytt på repertoaren, bland annat visor. Han har också tagit bort sångprovet, inträdesprovet för att få gå med i kören.

- Alla ska som vill ska vara med. Vi har inte råd att tappa bort några eller ha något elittänkande. Alla som vill sjunga ska få göra det, säger Tobias Helldin.

Inte ens målbrottet behöver utgöra något hinder.

- Målbrottet är inte någon anledning att sluta sjunga. Det finns andra stämmor, både tenor och bas och de toner som känns jobbiga kan killarna helt enkelt hoppa över. Naturligtvis slutar en del och det kan vara svårt att få tillbaka killarna i kören, säger Tobias.

- Jag tror det blir lättare att koncentrera sig på sången när man blir lite äldre, säger Niklas Nykvist. Det finns många andra intressen som judo, hockey och så men jag tror de flesta fortsätter sjunga.

Killarna i Norrby Pojkkör är från åtta år till 14 år.

- Rättvikslägret är det bästa jag vet, säger Johan Juthberg.

Att komma till Rättvik, träffa kompisarna, bada, spela volleyboll, sommarrodelbanan och studsmattan vid Stiftsgården.

Körledaren Tobias intygar att lägret betyder mycket för pojkarna och det ger inspiration för hela året, anser pappa Bengt Juthberg.

Gosskörerna avslutar lägret med två konserter, en i Rättviks kyrka och en i Kristine kyrka i Falun.

Gosskörfestivalen arrangeras av Svenska Kyrkans Gosskörförening, Sveriges Kyrkosångsförbund, Västerås stift och Stiftsgården i Rättvik.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons