Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojkar är också människor

Annons

Flickorna i Borlänges höstadieklasser ska få gå kurs i feministiskt självförsvar. Bra så!

Men Hori Lotfollahi, v, uttrycker sig lite väl enkelt när hon säger att orsaken till att detta behövs är självasjukdomen bakom - nämligen killarnas attityder gentemot tjejerna.

Så enkelt är det inte. Komplicerade sociala och psykologiska processer leder i slutändenfram till kvinnokränkningar. Den attityd flickor har mot pojkar, gentemot varandra eller sig själva, föräldrars, massmedias och den allmänna samhällsattityden är lika mycket sjukdom det.

Det kan vara okej att utmåla vuxna män som ensamt ansvariga, men att vuxna - som här politiker - har en sådan inställning gentemot pojkar redan i högstadieåldern tycker jag är skrämmande.

De är fortfarande barn. Hur påverkad blir pojkars självbild av att växa upp och höra dessa resonemang på detta sätt?

Min son kom hem från skolan vid åtta års ålder och var ledsen. Två flickor i klassen skulle få lov att byta skola därför att pojkarna var dumma berättade han.

Vid förfrågan hos läraren var svaret att flickornas föräldrar uppgett att orsaken var att några pojkar tafsat flickorna på brösten.

Redan i andra klass fick pojkar blide ensamt skyldiga till denna situation. Från vilken ålder ska de göras ansvariga?

Är åtta år lagomt? Är den så kallade sjukdomen utvecklad redan då? Kanske medfödd?

Jag menar: Lösningar är det väl vi vuxna som ska komma med. Klarar vi inte det får vi väl återgå till flick- och pojkskolor i ett första steg.

Eller också får vi införa relations-, samlevnads- och livskunskap tidigt och kontinuerligti skolornaoch stödjabåde pojkar och flickor i hur de ska hantera sina känslor när längtan efter relationer och sexuellt samspel vaknar.

Menslutaatt lägga hela ansvaret på pojkarna, åtminstone så länge de är barn.

ANNIKA

Mer läsning

Annons