Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poesins dag uppmärksammades

Annons

Närmare 30 personer hade kommit till biblioteket för att lyssna till ett urval av poeter. Presentatörer för programmet var inga andra är Bengt Emil Johnson och Kerstin Ståhl.

- Vi har satt ihop ett program med dikter av poeter som vi känner, har känt, eller träffat, berättade Bengt Emil Johnson som också tyckte att en dag ägnad åt poesin behövs.

- Poesin är lågmäld och försvinner ofta i media, sade han.

Monica Borg var extra glad åt att dagen inföll på en söndag som gav en större möjlighet att delta än på en veckokväll när många är trötta och kanske inte orkar gå iväg på aktiviteter även om viljan finns.

- Det kommer sällan många på dikt- och poesidagar, men de som kommer är insatta och intresserade.

Men på söndagen kom ändå så många att de framställda stolarna blev fullsatta.

Extra festligt och speciellt blev det när Bengt Emil Johnsson kunde låta åhörarna ta del av en ännu inte utkommen cd med Tomas Tranströmmers dikter som läses av skådespelaren Krister Henriksson. På cd:n framfördes även pianomusik där Tranströmmer själv spelade Hauer.

Men för att göra allt rätt och riktigt fick en dikt av Werner Aspenström inleda poesiaftonen. Även denna framfördes via en inspelning där Aspenström själv läste sin dikt "Hypnos för människoharar".

Andra dikter av Aspenström var "Frågan" och "Anteckningar före avmarschen".

Av poeten Mark Strand framfördes dikter som först lästes på svenska och sedan framfördes de som sånger på engelska. Även dikter av Tua Forsström och Elsa Grave ingick i programmet.

Detta var sjätte året som världspoesidagen genomfördes.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons