Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poesi mot stämningsfull kuliss

Annons

Nu blev det inte riktigt som planerat, eftersom den sköna visaftonen skulle kompletterats med möjligheten att förvärva Björn Jadlings alldeles färska cd med Dan Anderssontema. Enligt förhandsupplysningar hade Jadling i många år motstått övertalningsförsök från visentusiaster som enträget bett honom spela in ytterligare en cd med tolkningar av skaldens dikter.

Efter en Danmarksturné i fjol föll dock Björn för enträgna påstötningar från Eko-museum Samsö i Danmark och skivan skulle ha speciallevererats lagom till onsdagens konsert.

Nu kunde Björn Jadling bara konstatera att cd:n inte hunnit fram, men visprogrammet i värmande kvällssol fick en uppskattad om än vemodig inledning på tunet framför Sjömagasinet.

Björn Jadling började med att förklara att han tagit med två spelverk för ändamålet.

- Det ena är en gitarr, sa han och kunde sedan bara beklaga att den andra spelvärken satt sig i händerna- en värk som stavas med ä, dessvärre och som försvagat hans händer.

- Men jag ska spela så länge jag kan, sa han och startade följdriktigt med Dan Anderssons visa om spelmannen som stundom hellre hungrar än spelar för mat. Tung poesi som avslutas med orden "ända in i döden/ ska jag följa er med sång/ och jag ska dö/ och jag ska spela till uppståndelse en gång" och en rysning av inlevelse gick genom de drygt femtio i publiken trots solskenet.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons