Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Podgorski ger sig in i hall-debatten

Annons

- Av de som förespråkar ett omedelbart igångsättande av Fällenprojektet får man höra att ett gymnastikshallsbygge vid Blomsterbäcksskolan betyder ett stopp för projektet Mötesplats Malung, vilket är helt fel, säger Malungs kommunalråd. Det finns ingen från vare sig socialdemokrater, vänster eller moderater som sagt detta, utan man vill invänta ett lämpligare finansiellt läge för detta projekt.

- Vi har tagit en finansplan som innebär att vi årligen drar ner driftkostnaderna med cirka två miljoner kronor, säger Podgorski som menar att det då är ologiskt med nya verksamheter som medför stora driftkostnader.

Malungs kommun har nyligen beslutat om skolnedläggelser och andra strukturåtgärder inom skolans område. Inom socialförvaltningen gäller samma sak. Det kommer att krävas stora strukturförändringar de närmaste åren för att komma tillrätta med ekonomin. Det här är ingrepp som kommer att ha avgörande betydelse för kommunen och kommer av många att upplevas som mycket smärtsamt, menar Malungs kommunalråd som också menar att tekniske chefen vid kommunen har fått uppdraget att "spara" 1,3 miljoner inom fritidssektorn.

- I detta svåra ekonomiska läge har vi sagt att skattehöjning bara kan komma ifråga som en sista åtgärd för att klara ekonomin och det skulle därför vara fel att dra i gång en ny verksamhet som kräver mycket i drift, säger Podgorski.

- Jag tror säkert att föreningslivet kan utföra mycket ideellt arbete för att få ner kostnader, men föreningarna har inte råd att betala vare sig de hyres- eller kapitaltjänstkostnader som det här medför, utan det blir kommunen eller någon annan större hyresgäst som får ta dessa kostnader, säger Podgorski.

Han menar att Mötesplats Malung kan komma till stånd oavsett om man bygger upp Blomsterbäcksskolans gymnastikhall, men att det inte kan ske nu. Ett sådant projekt måste inlemmas i en långsiktig strukturplan för Malungshem.

- Jag vill också till sist påpeka att man inte kan negligera kraven från Sälen på idrottshall. Utan att lova något vill jag påpeka att denna fråga har en viss förtur, säger Kurt Podgorski.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons