Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Podgorski försvarar Orrskogen

Annons

Han bemöter därmed de förslag som centertrion Ann-Louise Eklund, Malung, Berit Björk, Lima, och Tore Eriksson, Transtrand, lade i en motion i början av sommaren.

Centermotionen föreslog att kommunen skulle dra in sitt årliga stöd till Orrskogen, att sluta med stödköp av Skinnarspelsbiljetter åt kommunens personal och i stället ge spelet ett kulturbidrag om det ska bevaras. De förelår också att kommunen snarast ska sälja sina andelar i parkföreningen.

"Med skolnedläggningar och en socialförvaltning som går på knäna med kostnader upp över öronen, är det inte rimligt att subventionera en park och pub, för till största delen vuxna människor, med flera hundra tusen kronor per år" skriver centerpartisterna i motionen.

Men kommunalrådet delar inte den uppfattningen:

- Fortfarande känns folkrörelsebakgrunden mycket stark i parkens verksamhet. Det stora inslaget av ideellt arbete som utförs i folkparken är ett mycket viktigt inslag i Malungs sociala ekonomi. Kring Orrskogen finns ett informellt men väl fungerande nätverk av föreningar, andra ideella krafter, samt tillfällig och van personal som kan kallas in vid behov.

- Man hör ibland begreppet uppväxlingsbara pengar. Jag kan svårligen tänka mig något bättre exempel på uppväxlingseffekter än vad som sker på Orrskogen. De bidrag som kommunen lämnar till Orrskogen återfaller mångfalt i positiva effekter för vår bygd, säger Kurt Podgorski.

Han pekar också på att Orrskogen har den kapacitet som behövs för att ta emot ett stort antal gäster, och ytor som klarar stora mässor och utställningar.

- Mig veterligen finns det ingen annan anläggning i vår kommun som skulle klara att arrangera en samlad företagsmässa. Om vi leker med tanken att vi inte hade Orrskogen och ville bygga upp en anläggning med motsvarande kapacitet, kan vi föreställa oss vilka stora investeringar som skulle krävas. Vi ska slå vakt om vår folkpark och försöka utveckla den i stället för att avveckla, säger Kurt Podgorski.

Han kommer också in på parken kontra framtidsprojektet mötesplats Malung med den nya idrottshallen.

- Mötesplatsen är en spännande tanke men innebär en stor investering och dyra driftkostnader. Jag anser att Orrskogen betyder mycket mer för Malungs attraktionskraft än vad en idrottshall någonsin kan göra.

- Om vi inte har råd med Orrskogen så har vi definitivt inte råd med Mötesplats Malung, säger kommunalrådet.

Skinnarspelet ser han som en lokal kulturskatt med utvecklingsmöjlighet och han tycker att spelet är en självklar stomme i ett familjevänligt midsommarprogram som bidrar till Malungs attraktionskraft.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons