Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poängskidtävling på Björkås

Annons

Mörker och snöfrosttyngda träd ramade in måndagens skidtävling på Björkås. Med energi och åklust gav sig tjejer och killar i åldrarna 5 till 14 år ut i spåren ivrigt påhejade av syskon, pappor, mammor, far- och morföräldrar.

Det fixades, tränades och laddades upp innan starten gick. Vilken kolhydratkälla som var populärast höll de unga åkarna för sig själva, men ett hett tips från sidan av spåret var kexchoklad och festis strax innan startögonblicket.

Måndagens poängskidtävling på Björkås ingår i en serie av fyra, där starten gick för en vecka sedan och prisutdelning sker direkt efter sista tävlingen den 17 februari.

Yngsta stavande entusiasterna, födda 1997 eller senare, tillrygga-lägger en halv kilometer, utan tidtagning.

Med upplyst målgång och med hejarklacken strax intill gick loppet som en dans.

Men först var det då det här med uppladdningen.

Maria Einarsson verkade ha strategin klar för sig i god tid innan upprop och start.

- Det ska bli kul, anförtrodde hon strax innan yngsta klasserna gav sig ut i spåret.

En ung man med nummerlappen 143 stiligt på plats, provade en annorlunda taktik i spåret. I hisnande fart stakade han sig baklänges över målsnöret i väntan på det riktiga startskottet.

Elise Stål var en av de första som kom i mål. Mormor Kerstin Andersson var inte sen att gratulera den unga skidåkerskan med en rejäl kram.

- Det var inte alls jobbigt, försäkrade Elise, som inte var det minsta andfådd efter bedriften.

En egen liten tävling roade sig Tommy Barkman och Andreas Fredriksson med vid sidan av spåret. Med två sladdstyrda gräv-mastodonter tog de sig fram i snön, obekymrade om skidvinande skidkamrater intill.

Med perfekta fem minusgrader blev tävlingarna njutbara för såväl åkare som åskådare.

Nästa måndag går ännu en deletapp och veckan därpå väntar alltså final och prisutdelning, där alla som skidat fram i minst tre av loppen belönas.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons