Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plusjobb riskerar försvinna i Borlänge

Annons

I Borlänge har ersättningen använts för att höja de cirka 140 plusjobbarnas löner. Uträknat på varje person handlar det om drygt 3 000 kronor. Målsättningen har varit att komma så nära som möjligt i nivå med kommunens minimilön.

När merkostnadsersättningen – för Borlänges del drygt fyra miljoner kronor – försvinner är det en öppen fråga vilka konsekvenserna blir.

– Som jag ser det har vi bara två alternativ. Det ena är att minska antalet plusjobbare. Det andra är att minska deras löner, men det vill jag inte, säger kommunalrådet Kenneth Persson (s) och fortsätter:

– Det här är ingenting som vi löser rakt upp och ner. För kommunen betyder den borttagna merkostnadsersättningen att över fyra miljoner kronor försvinner. Det har vi ingen möjlighet att kompensera med kommunala medel.

Kenneth Persson anser att det är viktigt att de som erbjudits plusjobben har avtalsenliga löner, en uppfattning som han inte är beredd att jämka på.

– Nej, och det bestämde vi redan från början. Vi ska sköta det här på ett bra sätt, men problemet är att vi ju inte kan trolla fram pengar, säger han.

Mer läsning

Annons