Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plusjobb bättre än hemtjänsthos friska och välbeställda

Annons

Svar till Nygge:

Även om du, och framför allt en del representanter för högerkartellens partier, tycker det är fel, så kommer vi socialdemokrater att bedriva opposition mot försämringarna i a-kassan.

Vi kommer inte att lägga oss platt för högerregeringen. De väljare som stöder oss har inte röstat för en sådan politik. Vi ska fullfölja det mandat de gett oss och som nu tydligen, enligt opinionsundersökningarna, allt fler sympatiserar med.

Du talar om ett paket av åtgärder som förhoppningsvis ska ge fler jobb. De åtgärder som är konkreta från högerregeringen är dels statssubventionerad hemtjänst för höginkomsttagare, dels en tro på att sänkt a-kassa ger fler jobb.

Det sistnämnda är faktiskt vad arbetsmarknadsministern Littorin (m) inbillar sig. Men det tror ju varken du eller jag på. Jag tror inte heller att svartjobben blir varken fler eller färre för att man sänker a-kassan.

Att subventionera hemservice för friska välbeställda personer är slöseri med resurser. Sådant kan de betala själva. Självklart till avtalsenlig lön. Samhällets resurser på den punkten tycker jag istället ska gå till hemtjänst för äldre.

Genom att slänga ut 50000 personer från arbetsmarknadspolitiska program, så räknar faktiskt högerregeringen själv med ökad öppen arbetslöshet nästa år.

Strunta i skattesänkningarna och låt istället exempelvis plusjobben, som nu ger bland annat långtidsarbetslösa en chans, vara kvar. Tala om självmål.

Glöm heller inte att sedan 1994 har 290000 fler människor fått ett arbete. Företagskonkurserna har halverats de senaste tio åren. Förra året startades 41608 nya företag, vilket är en ökning med 5000. BNP-tillväxten i Sverige har varit högre än både OECD och EU-genomsnittet de senaste tio åren.

Tänk på fakta som dessa innan du dömer ut allt s-regeringen gjorde. Högerkartellen har det väl förspänt, om de har kompetens att förvalta det.

PETER HULTQVIST (S)

Mer läsning

Annons