Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plus på sista raden för kommunen

Annons

Kommunens ekonomi har sedan katastrofåren i mitten av 90-talet stadigt förbättrats. Bottennoteringen var under 1998 när resultatet var ett minus på 56 miljoner kronor.

Men så sent som 2002 var det fortfarande minus i bokslutet, då var det dock nere på ett minus på 17,8 miljoner kronor.

En insats från kommunakuten och en stenhård ekonomisk styrning har gett resultat. Årets resultat hamnar på ett plus på en miljon kronor.

- Vi har valt att göra en överavskrivning på våra fastigheter med fem miljoner kronor och det gör att resultatet hamnar på en miljon kronor, säger kommunalrådet Leif Nilsson.

Syftet är att få ett riktigare värde på de fastigheter som kommun äger.

- Många av våra fastigheter går inte att sälja och är dessutom högt värderade och det finns egentligen ingen anledning, säger Leif Nilsson.

- Det är bättre att skriva ner värdet och på det viset sänka kostnaderna och få lägre hyror för de som använder lokalerna, fortsätter Nilsson.

Investeringarna under de sämsta åren var i stort sett obefintliga och konsekvensen har blivit att mycket släpat efter.

Under 2002 var investeringarna i kommunen 5,4 miljoner kronor och under 2006 stannade de på 28,9 miljoner kronor.

- Vi gör stora satsningar på främst skolan, dels i Söderbärke och dels i Smedjebacken, poängterar Leif Nilsson.

Ett bekymmer är fortfarande att skulderna i kommunen överstiger tillgångarna, även om detta förbättrats de senaste åren.

Under 2002 var det egna kapitalet per innevånare minus 5107 kronor, 2006 hade skulden minskat till 4427 kronor på innevånare.

Leif Nilsson är dock förhoppningsfull om att det även fortsättningsvis ska gå bra för Smedjebacken och kommunen ska kunna redovisa plusresultat.

Mer läsning

Annons