Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plus minus noll för skolan

Annons

Skolan får i princip sitt befarade underskott i år täckt i nästa års budget genom ramökning. Men tillskottet motsvarar ungefär besparingskravet så nettoresultatet för skolans del är ändå 0 kronor.

- Men på det här sättet skapas ändå ett eget handlingsutrymme för skolans del, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag, s.

Men det innebär inte att alla skolor blir kvar slår budgetdokumentet fast. Det är dock inte säkert att det är de mindre skolorna som läggs ner. Skolstyrelsen har en idé om att kunna utveckla dem med en profil om småskaliga utbildningsmiljöer. Några fler kostnadsdrivande friskolor ska heller inte tillstyrkas.

För övrigt finns inga reformer för skolans del i majoritetens budgetförslag. Men den gör ändå en hel del satsningar på barn och ungdomar, påpekar Jonny Gahnshag.

Kommunfastigheter får exempelvis 15 miljoner kronor extra i investeringsmedel att använda till främst skolrenoveringar som släpar efter. Allt annat underhåll av kommunala fastigheter får stå tillbaka för det.

1,5 miljon kronor satsas också på att bygga upp ett nytt Ungdomens hus nästa år i gamla lantmäteriets lokaler. Planerna att starta en fritidsgård på Gruvriset ligger också fast.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons