Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plogare får extra kraft

Annons

Tidningen har tidigare berättat om entusiasterna som i hög grad bidragit till att göra långfärdsskridskoåkning till en sådan folksport i Falutrakten. Natt som dag, vardag som helgdag, är de ute med sina maskiner och håller den milslånga skridskobanan i skick - alldeles frivilligt och gratis.

För plogarna är det belöning nog att se glada skridskoåkare i alla åldrar använda banan. Dessutom drar de gärna själva på sig skridskorna för en naturskön tur på Runn.

- Folk har pratat om att göra insamlingar och sätta upp lådor där man lägger en avgift. Men allt ska inte behöva kosta pengar, säger Lars-Erik "Plåt-Lars" Fix.

Tanken med den nya föreningen Runn-Is är inte att värva medlemmar.

- Nej, är man redan med i någon förening, kanske har barn som spelar fotboll eller bandy, då kan man känna delaktighet i Runn-Is också, säger Plåt-Lars.

Förutom han är Kalle Nordström, Roger Löfgren, Roger Wikblom, Stefan Pers och Åke Stenberg (Borlänge) med i föreningen. Ordförande blir Anders Björn.

Att Runn-plogarna slöt sig samman i en föreningen var en förutsättning för att Kopparstaden skulle kunna skänka dem en traktor.

- Vi har köpt in nya traktorer och skulle sälja de gamla. Det var då idén kom upp, säger bostadsföretagets controler Mats Erkes.

Ungefär 25 000 kronor plus moms är gåvan värd. Något som Kopparstaden tycker är väl investerade sponsorpengar. Inte minst därför att hyresgästerna hos Kopparstaden, liksom alla andra Falubor, har nytta av den fina isbanan.

Innan traktorn blir en fulländad plogmaskin för isbanan ska taket sågas upp. Det är nämligen inte en helt riskfri sysselsättning att köra traktor på Runn. Går man i genom isen, ska det vara lätt att ta sig ur fordonet.

Plåt-Lars själv har alltid flytvästen på när han är ute och plogar. Något som han villl framhålla som en bra idé även för skridskoåkare, inte minst barn.

- Det är väl bra om västarna kommer till användning även på vintern. Och så värmer de gott, säger Plåt-Lars.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons