Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plockades på passet

Annons

Henner agerande är helt olagligt i Sverige. HÄr är det bara polis och migrationsmyndigheter som har rätt att ta någons pass. Reglerna för de berörda utlänningarna är också sådana att de måste ha passen tillgängliga för att vid uppmaning från polis kunna styrka sina identiteter.
Kvinnan misstänks nu öför egenmäktigt förfarande och/eller olovligt förfogande.
Polispatrullen som ingrep tog passen från kvinnan och gav dem tillbaka till innehavarna. Det rörde sig om ett 50-tal personer. Det är oklart om de innan insett att det var olagligt för bäruppköparen att ta deras pass eller om de trott att det var normalt förfarande.
Vad det verkar har gruppen i sitt hemland betalt en summa för att komma till Sverige och tjäna pengar på bärplockning.
Det kan också misstänkas att bäruppköperskan och den eventuella organistaion som står bkom har investrat i plockarnas Sverigeresa och at de för att säkerställa sina ekonomiska intressen tagit passen.
Utländska säsonsarbetare i Sverige måste ha giltiga arbetstillstånd men det gäller under förutsättningen att de är formellt anställda.
Det är högst oklart om de eventuella avtal som träffats mellan bäruppköparorganisationen och plockarna kan etiketteras som anställningsavtal. Det kan också bli en gråxon om de träffatsi hemlandet då det inte är säkert att de i så fall gäller i svensk juristiktion.
Om det inte klart kan bevisas att de räknas som anställda enligt svenska regler är plockarna att betrakta som vem som helst som går ut i skogen , fyller några korgar och säljer till en uppköpare.
Polisingripandet försvårades av språkförbistringen. Flera inblandade -däribland bäruppköparen -talade inte engelska och det gör att den fortsatta utredningen kompliceras.

Mer läsning

Annons