Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pliggen röjer Kvarnberget

Annons

Hästen Pliggen, 11 år, tar sig lekande lätt uppför den branta terrängen med stora björkstockar i släp.

- Det är sju år sedan jag var med och avverkade skog med häst, säger Håkan Andersson, 37, jordbrukare och mjölkbonde från Puttbo.

- Det är trevligt med lite omväxling från de vanliga sysslorna, hemma i lagården, säger Håkan och rycker i tömmarna på hästen Pliggen, som genast sätter fart upp för berget.

Håkan är en av killarna som jobbar med avverkningen på Assi Domäns mark.

- Vi är fyra man från farmartjänsten, som jobbar med avverkningen, tre som hugger och sågar, medan jag och min häst Pliggen forslar upp virket till vägkanten.

Håkan tar ledigt några timmar om dagen från sina 25 mjölkkor hemma i Puttbo för att jobba med avverkning.

- Jag har varit jordbrukare i hela mitt liv och varit med i farmartjänsten sedan starten för 11 år sedan, det är en viktig och nödvändig inkomst att ha andra uppdrag vid sidan av korna. Vi är ute och kör snö på vintern och klipper gräs på sommaren, men det här uppdraget med avverkning av skog med häst, det tillhör det mer ovanliga, förklarar Håkan.

Att hästen kommit till användning i gen i skogsbruket kan ses som lite nostalgi, men för skogsförvaltare Anders Björklund, som ansvarar för avverkningen på Kvarnberget, var hästen ett mer lämpligt redskap än tunga maskiner.

- Eftersom det handlar om oländig terräng, är hästen ett bättre alternativ än maskiner, hästen framfart ger betydligt mindre skador på marken, förklarar Björklund.

Och avverkningen av skog och sly, går som på räls.

- Vi tar i första hand bort stora björkträd för att ge mera plats åt tallen, som är det naturliga växten här i området. Samtidigt gör vi avverkningen för att det ska bli bättre utsikt ner mot stan för alla dom som jobbar i huset, säger Anders Björklund.

Björklund berättar att avverkningen nu kommer att fortsätta in på kommunens mark vid hoppbackarna.

Med hästen Pliggen i huvudrollen.

Mer läsning

Annons