Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plattform för Malung

Annons

Det övergripande målet är att vända flyttlassen och att Malung ska kunna vara en inflyttningskommun 2005. Det säger socialdemokraterna och vänstern, som fortsätter att styra i Malungs kommun.

En av punkterna är att ha en bättre styrning av kommunen, med uttalade mål för verksamheterna. Kommunstyrelsen ska ta sin uppgift som kommunens styrande organ, regeringen.

För att nå målet om inflyttningskommun är det viktigt att näringslivet kan utvecklas. Det gäller både turistnäringen i Sälenfjällen och småföretagandet, som bidrar till att det finns ett relativt väl differentierat näringsliv inom kommunen.

En strategisk satsning är Sommarhögskolan i Sälen, som kan bidra till att säsongsanställda i fjällen blir kvar i bygden. Det är också viktigt att turistnäringen utvecklas med fler helårsjobb.

Det är bostadsbrist i Sälenområdet men vänsterblocket utlovar inga nya bostäder, däremot en "ambition att medverka till att det skapas fler bostäder i Sälen".

Centralorten Malung dras fortfarande med problemet outhyrda lägenheter. Det problemet vill man lösa genom att ta emot flyktingar.

- Vi tänker oss i storleksordningen 50-60 personer, främst barnfamiljer som har uppehållstillstånd och som själva vill flytta till och bo i Malung, säger vice kommunalrådet Ola Olin.

Fortsatt och utvecklat samarbete över kommungränserna aviseras, främst med Vansbro när det gäller såväl skolor som kommunadministration och utbildning av förtroendevalda.

- Vi behöver skapa ett starkt Västerdalarna som en motvikt till centralmakten och över huvud taget ska vi vara öppna för samarbete med flera av våra grannkommuner för att stärka vår region, heter det i programmet.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons