Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plats för stora och små möten

Annons

- Det är som att arbeta på landsbygden fast det är i tätort, jag tycker om att vara så nära människorna, säger prästen Hans Johansson som tillträdde tjänsten i maj.

På söndag firar Stefansgården 20-årsjubileum, den ligger i Hälsinggården, nedanför Haraldsbogymnasiet. Gården har fyra anställda och en kantor på gång till sommaren.

Vid sidan om traditionella gudstjänster är gården öppen för en bred verksamhet.

- Gården ska vara en knutpunkt i området, vi vill skapa möten. Det ska vara självklart att om folk vill ordna något så kan de göra det här, säger församlings-värdinnan Lena Linder och nämner allt från dopkalas och klädbytardagar till gymnastik och advents-träffar med skolorna.

- Det gäller att knyta kontakter, inte bara undra varför ingen kommer när vi ringer, säger diakonen Freddy Richter och tänker på pastor Jansson i Hasse Alfredssons sketch.

Freddy leder bland annat pappagrupper på vårdcentraler. Han har också hållit en bemötandekurs med anställda inom äldreomsorgen, där man diskuterat hur man ser människor i vardagen.

Öppna förskolan är en god kontaktyta mot allmänheten. När det blev obligatoriskt att erbjuda 3- och 4-åringar förskola så fanns farhågor att färre skulle komma, men så blev det inte. Barnen kanske har blivit lite yngre, ibland kan det mera av mammakafé, där barnen diar och mödrarna fikar tillsammans.

- Vi har alltid en andakt i kapellet, med ramsor och Tryggare kan...det är uppskattat, och de små verkar förstå, de är alltid tysta där inne, sedan vet de att det blir fika, säger församlingspedagogen Gunilla Andersson.

Nu är fikastunden över och barn som just lärt sig gå balanserar mot lekrummet.

Någon vaknar i vagnen utanför och Gunilla larmar pappan.

På söndag firas de 20 åren med gudstjänst och sång av alla tre körerna. Mats Bergman och Roland Persfjord ska berätta lite om gårdens historia, gamla medarbetare är inbjudna.

Sedan vidtar ett späckat vårprogram.


Faktaruta:fakta | Hälsinglands apostel

Stefansgården tillhör Kristine församling, distriktet omfattar Haraldsbo, Övre och Nedre Norslund, Hälsinggården och Hälsingberg.

Stefansgården har fått sitt namn efter helgonet Stefanos, den första martyren. Han räknas även som Hälsinglands apostel, och Hälsinggården har som bekant fått sitt namn för att det var första anhalten för besökare från detta landskap.

I kapellet finns en ikon där Stefan står framför Jerusalems murar som övergår till att vara Hälsinglands granar, en fåle som hör till myten om Staffan Stalledräng finns också med.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons