Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plats för nya bostäder

Annons

Den ökande inflyttningen till Rättvik har skapat en bostadsbrist. Allmännyttans kö är borta. I dagsläget köar dessutom 45 äldre personer för att få en kommunal servicelägenhet.

Rättviks mäklare menar att kommunen måste ta initiativet till att det byggs nya lägenheter - för att frigöra andra boendeformer och därmed en fortsatt inflyttning.

Det kommunala bolaget Rättviksbostäders vd Olle Abrahamsson håller med.

- Helt klart måste det byggas nytt. Men samtidigt måste vi vara försiktiga när vi nyligen kapat köerna och i dagsläget arbetar med ett balanserat underskott.

- Politikerna kan använda sig av Rättviksbostäder som ett politiskt bostadsinstrument, men för att bygga vill vi se garantier. Annars kan vi stå där med tomma lägenheter och förluster, säger han.

Ett tidigare utpekat hyresrättsprojekt är Söderås med tänkta 12-18 hyreslägenheter.

- Vi har haft en intresseundersökning och endast fått in sex - sju intresseanmälningar. Det är inget marknadstryck att hyra lägenheter i Söderås, säger han.

Kommunens samhällsplanerare Leif Kratz tror ändå på en lösning för hyresrätter i Söderås.

- Bankerna är mycket försiktiga i dagsläget. Vi måste därför jämna marken för byggherrarna. Det jobbet håller vi också på med. Det handlar om planering för vägar, vatten och avlopp, planändringar etc, säger han.

Nyligen beslutade kommunledningen att utreda intresset för 12-18 bostadsrätter i centrala Rättvik. HSB-tomten vid kommunhuset är ett intressant objekt, menar kommunen.

- Vi ska utreda hur stort intresset är för bostadsrätter i centrala Rättvik. Redan nu har vi fått in flera intresseanmälningar. Det är viktigt att kommunen arbetar aktivt för byggherrarna, säger Kratz.

I Storåkersområdet i Lerdal har arbetet för nya bostäder kommit längst. Elva kommunala tomter á 120 000 kronor stycket är bokade. Nu återstår projektering av vatten och avlopp och vägarbeten innan bostadsbyggandet kan starta.

I övrigt utreds även andra möjligheter.

- Vi synar tomter i andra områden - exempelvis i Lissbrändan. För att få igång byggandet behövs ett idogt samhällsplanerande från kommunens sida. Men vi ska klara det här. En ökad inflyttning till kommunen är något positivt att jobba med, säger Leif Kratz.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons