Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plats för en gräddhylla

Annons

En enig stämma med 41 delägare tog beslutet tisdag kväll.

Köpare är Mora kommun, som vill ha mark för att trygga möjligheterna att bygga nya bostäder, och Rolf Mossbäck, som tänker använda skogen till sitt sågverk i Älvdalen.

De tre parterna verkar alla nöjda med affären som måste godkännas av kommunstyrelse och fullmäktige innan den är genomförd.

- Jag är tacksam att affären gick i lås, säger Lars Mattsson Frost, kommunalråd i Mora. Det här är ett av målen vi haft, att utöka bostadsmöjligheter inom attraktiva områden runt Orsasjön.

- Det är positivt att skogen stannar i bygden, säger Olof Hermansson. Vi känner ett ansvar som kommunmedborgare att hjälpa till så att kommunen kan växa framöver.

Kommunen köper cirka 75 hektar mark, belägen mellan lasarettet och Vattnäs, riksväg 45 och järnvägen mellan Mora och Orsa. Kostnaden är 3,7 miljoner kronor.

Stadsarkitekt Konny Kolping ser redan utvecklingsmöjligheter för området.

- För mig är det framför allt ett framtida bostadsområde med västersluttning och vackra utblickar mot bergen. Det är ett framtida attraktivt område och när man börjar bygga glesas skogen ur och man får utblick över vattnet.

Lars Mattsson Frost vill börja arbeta aktivt redan nu för att se vad som kan göras med området.

- Det sätter nog fart under hösten. Vi måste satsa på att få privata investerare att satsa också. Och kanske se om Morastrand har möjlighet att bygga, i vart fall undersöka möjligheten.

Konny Kolping är lite försiktigare i sina uttalanden.

- Det här hör framtiden till, just nu håller vi på med kommunens översiktsplan, ett hästarbete. Så att något händer 2003-2004 är tveksamt, det här är på längre sikt.

Hur stort ett eventuellt bostadsområde på den inköpta marken skulle kunna bli kan inte Konny Kolping svara på i dag.

Rolf Mossbäck köper skogsmark från gemensamhetsskogen för omkring 13 miljoner kronor, mark som ligger mellan Mora-Noret, riksväg 45 mellan Mora och Orsa, och Bergkarlås. På bägge sidor om Bergkarlåsvägen. Delar av marken ligger också i Hemulsjö och i närheten av Bomansberg.

DAN HAVEMOSE

Mer läsning

Annons