Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planering för framtiden (del 2)

Annons

Stadens centrum har, som jag tidigare påpekat, förstörts genom placeringen av skattehuset och Vattenfallskontoret. Det är oförlåtliga misstag och de som gjort detta får leva med evig skam. Men det finns en ytterligare åtgärd, som i någon mån kan förbättra situationen och det är att man i kvarteret Orren, vid korsningen mellan Fredsgatan och Carlavägen anlägger ett parkeringshus i flera våningar med en affärslänga utefter Fredsgatan. Då löser sig också frågan om ett torg som bör anläggas mellan Folkets hus och parkeringshuset.

Det är oanständigt att affärshusen ska hålla kommunen med parkeringshus och kommunen har avgiftsfria parkeringar utanför. I vår tidigare centrumplanering fanns även tanken på en gångtunnel mellan parkeringshuset och Storgatan men det tror jag inte behövs. Det är trevligare med folk på gatorna än i tunnlar. Parkeringshuset skulle också kunna lösa problemet med parkeringar för boende efter Storgatan, men nya bostäder vid Gallerian är också en felplanering, för där ska affärer och kontor vara.

Placeringen av skattehuset är ett katastrofalt misstag, för där skulle kommunens förvaltningar varit samlade, lätt tillgängliga för allmänheten och byggnaden kunde ha blivit en både praktiskt och estetisk tillgång för centrum vid Folkets hus.

Om förvaltningshuset kommit till enligt planeringen, hade också det moderna och välbyggda ålderdomshemmet Marnäsliden funnits kvar för god vård av nuvarande och tillkommande åldringar som nu är ett stort och ökande problem. Man hade varit rustad för den kommande nya storkommunen som är en tvingande nödvändighet.

Fotnot:

Denna insändare publiceras i tre delar den 6/4 (del 1), 7/4 (del 2) och 8/4 (del 3).

ARNE JANSSON

Mer läsning

Annons