Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planer på mötesplats

Annons

Skedvigården skulle kunna bli en viktig central punkt i Kyrkbyn, framhöll Lennart Eriksson, då han i går eftermiddag deltog i ett möte arrangerat av socialdemokraternas pensionärskommitté.

Eriksson berättade om möjligheter som finns att göra om de tomma lägenheterna till ett bra anpassat boende. Vid behov av hjälp kan boende få hjälp av hemtjänstens personal i stället för av personal i särskilda boendet.

Matsalen och köket kan vara en central del och utvecklas till en mötesplats för boende i huset och i omgivningarna, sade Eriksson.

I hans visioner finns även att distriktssköterskemottagningen flyttar in i Skedvigården och att vissa lokaler som blir tomma kanske kan användas av barnomsorgen. Det skulle ge extra liv och rörelse.

Säterbostäder har i dag 128 lägenheter i Kyrkbyområdet, då inräknat alla lägenheter och inte enbart lägenheter för äldre, varav nästan hälften består av ett rum och kök vardera. För närvarande står 15 lägenheter outhyrda.

I jämförelse med hyresgästerna i Säterbostäders bostäder totalt i kommunen är bolagets hyresgäster i Skedvi äldre. Nästan hälften av hyresgästerna är 65 år eller äldre, vilket kan jämföras med cirka 30 procent i samma åldersgrupp utslaget på hela kommunen.

Säters kommun har avvecklat många platser i särskilt boende, en process som pågår i hela landet.

- Har intresset för särskilt boende minskat eller minskas antalet platser ändå, frågade en av de närvarande.

Svaret var inte oväntat, en plats i särskilt boende kostar betydligt mer än om en äldre bor kvar i sin vanliga bostad och vid behov får hjälp av hemtjänsten.

- Vi som bostadsbolag får göra anpassningen så fler kan bo kvar i sitt vanliga boende utan större hinder, sade Lennart Eriksson.

Åke Nylund, ordförande i pensionärskommittén och även ordförande i Säterbostäders styrelse, förklarade att tillgång till hissar, badrum med plats för rullstol och balkonger som det går att ta sig ut på med rullstol eller rollator är viktiga åtgärder.

Det framfördes även att ribban i dag ligger högre än tidigare för att få plats i särskilt boende, vilket gör att mer jobb lastas över på anhöriga.

- Men någonstans går smärtgränsen, sade Nylund.

Han sade också att i dag finns sex personer i kö till plats i särskilt boende inom Säters kommun, vilket kan jämföras med grannkommunen Borlänge där kön består av 60 personer.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons