Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planändring kan rädda bilverkstaden

Annons

- Det känns bra att de visar en positiv vilja, säger Lars.

Lars Hedman har haft en bilverkstad i garaget i fem år. Då han ville bygga ut kom miljö- och byggnadsnämnden på att Lars verksamhet inte var förenlig med detaljplanen för området.

Lars fick reda på att bilverkstaden där hemma skulle vara avvecklad vid årsskiftet. Lars överklagade och Länsstyrelsen gav honom dispens till första april i år. Lars har överklagat till högre instanser men det har inte hjälpt.

I det läget begärde Lars att kommunen ska ändra planen så att han kan fortsätta med sin verksamhet. Stadsarkitekten Göran Borgstrand och byggnadsinspektören Lars Nilsson anser att en bilverkstad mitt i ett bostadsområde inte uppfyller kraven på god bebyggd miljö. De två anser att verksamheten ska placeras någon annanstans så de föreslog att detaljplanen inte ska ändras.

De som bor i området har dock ingenting emot bilverkstaden i garaget. De tycker att den utgör en väl fungerande och integrerad del i byns dagliga liv. Lars Hedmans grannar vädjar till kommunen att låta Lars fortsätta med sin verksamhet.

Miljö- och byggnadsnämnden överlät åt kommunstyrelsen att ta ställning till planändringen och politikerna i kommunstyrelsen är positiva till att planen ändras. Det blir nu kommunfullmäktige som den 26 april ska fatta ett avgörande beslut om ändring av planen.

- Skälen för att ändra planen så att Lars kan fortsätta med sin bilverkstad övervägde. Det här ger en signal om hur flexibel och företagsvänlig kommunen är, säger kristdemokraten Torsten Larsson.

Lars Hedman har avbrutit verksamheten i garaget i väntan på att kommunfullmäktige ska fatta ett nytt beslut om planen.

Om planen ska ändras får Lars själv bekosta detta och det kan bli en utgift på cirka 20 000 kronor.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons