Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plakatbudskapets makt

Annons

11 februari-16 mars visar Brunnsvik och ABF i Ludvika utställningen "Affischer i blickfånget", Kungliga bibliotekets uppmärksammade utställning från 2000.

Än en gång har Brunnsviks bibliotekarien Christina Garbergs-Gunn hållit sig framme och lyckats placera en länspremiär för en stor utställning till just Brunnsvik och deras Bikupan.

Riksutställningar inleder här vandringsutställningen med hela 254 affischer från tiden 1705-1999 visas upp, välkända som mindre bekanta för allmänheten.

Av de 254 klatschiga affischerna på olika teman har 45 placerats på väggarna enligt de lokala arrangörernas egna urvalsprincip.

- Jag har gjort urvalet genom feministiska glasögon, säger Garbergs-Gunn. Kvinnorna som skapare av affischerna är blygsamt representerade, medan de är betydligt flitigare förekommande som objekt när det gällt att lyfta fram affischernas budskap.

En viss fokusering på Dalakonstnärer har hon också åstadkommit och här finns såväl Carl Larsson som Gustaf Ankarcrona och Jerk Wermäster representerade.

Förutom de 45 affischerna på väggarna finns här också bläddervänliga vaggor där bilderna är placerade tematiskt och lätt överskådliga.

Det finns mycket nostalgi i exponeringen. Här minns finns minnesvärda idrottsevenemang som Stockholm-OS 1912, VM i ishockey i Stockholm 1954 när Bobrov och hans ryska kompisar kom från ingenstans och sopade isen(!) med allt motstånd.

Den socialdemokratiska valaffischen från 1957, "Gärna medalj med först en rejäl pension", som inspirerade Karl Gerhard till ett av sina klassiska, porträttlika masker som "en liten glad och självbelåten gubbe med medalj", sitter monterad bredvid Högerns variant från 1958, "Men..mamma, det blir ju vi som får betala!".

Exemplen på hur man kan använda affischen är många. Propaganda eller rent kommersiella syften kvittar lika. En klatschig affisch är ett suveränt sätt att synas, det ger utställningen klart besked om.

Ludvikaborna får fem veckor på sig att titta på affischer, låta sig påminnas eller upptäcka nytt i det gamla. Efter veckorna i Brunnsvik kommer en något omarbetad version av utställningen att finnas på Vardagsrummet hos ABF i Domushuset.

Eva Långström berättar att kommer att arrangera en rad evenemang runt utställningen där. Riktigt hur det programmet kommer att se ut är inte klarlagt i skrivande stund.

Nu är det dock Brunnsvik och Bikupan som gäller för den som vill ta del av den sortens konstverk som ibland en smula föraktfullt kallas affischer. En klart sevärd utställning.

Inte minst för den som är kulturhistoriskt intresserad.

Här finns alla möjligheter att se hur varje epok valt sitt sätt att föra ut sina budskap. Snyggt är det också...

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons