Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PKK förnekar bombdåd i Irak

Annons

Kurdistans arbetarparti, PKK, förnekar uppgifter om att fyra av dess ledande medlemmar dödats i ett självmordsdåd i partiets läger i norra Irak.

Enligt turkiska tidningar ska det ha varit en uppgörelse mellan stridande fraktioner inom partiet, men rapporterna dementeras av PKK.

En talesman för partiet sade att det inte förekommit någon explosion och att ingen var skadad. Han anklagade turkiska medier för att ständigt publicera falska uppgifter om PKK.

Attentatet skulle ha skett nära Iraks gräns till Iran och Turkiet. En medlem av PKK sägs ha utlöst en sprängladdning under ett möte med ledare inom partiet. Fyra av dem och attentatsmannen ska ha dödats, enligt de turkiska medieuppgifterna.

Riza Altun som är en av PKK:s grundare och dess finanschef uppges ha varit närvarande när dådet skedde. Hans öde är okänt.

Trots att Altun är efterlyst internationellt har han tillåtits av österrikiska myndigheter att bege sig till norra Irak. Den turkiska regeringen har kritiserat Österrike för detta.

Turkiets armé har hotat med att gå in i norra Irak för att krossa de tusentals medlemmar i PKK-gerillan som de anser har regionen som bas.

Ankara har utökat sina trupper i sydöstra Turkiet, där befolkningen är övervägande kurdisk, till mer än 200|000 soldater. Många är stationerade nära den irakiska gränsen för att kontrollera rebellerna, uppgav en högt uppsatt säkerhetskälla.

Den nyligen omvalda turkiska AKP-regeringen har hittills motstått kraven från militären på att få gå över gränsen till Irak, men utesluter inte heller möjligheten.

USA har enträget avrått Ankara från att gå in i det förhållandevis lugna norra Irak.

Angreppen på turkiska soldater och civila har ökat under de senaste månaderna och "ett begränsat antal soldater har tagit sig över Iraks gräns för snabba operationer" riktade mot rebellerna, enligt säkerhetskällorna.

Myndigheterna i det kurdstyrda norra Irak har anklagat turkiska armén för att beskjuta rebeller inne i Irak med granater.

TT

Mer läsning

Annons