Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pizzeriabrand hotade gård

Annons

En timme efter midnatt natten till måndagen fick räddningstjänsten larm om en brand i Mockfjärds Pizzeria.

När de första brandmännen kom till platsen var hela den barackliknande byggnaden övertänd och lågor slog ut genom tak, dörrar och fönster.

- Brandförloppet var explosionsartat och närboende berättar om att de vaknat av någon typ av knall, berättar räddningsledaren.

Pizzerian hade varit stängd under dygnet före branden, men för att med säkerhet konstatera att ingen människa fanns i byggnaden gick rökdykare in från både fram- och baksidan.

Samtidigt arbetade andra brandmän intensivt för att slå ned elden och stoppa det formliga regn av gnistor som med den kraftiga vindens hjälp fördes från pizzerian till den intilliggande bondgården.

- Det var ett tätt gnistregn och en fruktansvärd upplevelse. Vi var hela tiden beredda att släppa ut våra elva tjurar, berättar Erik Warg, som tillsammans med systern Lena och sonen Stefan gick vakt på höskullar, i maskinhallar och i ladugården.

Även en kombinerad lagerlokal och personalbyggnad, vägg i vägg med den brinnande byggnaden, var i fara.

- Lyckligtvis fick vi hjälp av ett åskoväder. Samtidigt som vinden mojnande och ändrade riktning bidrog ett närmast skyfallsliknande regn till att vi relativt snabbt kunde få branden under kontroll. Redan före klockan tre kunde jag skicka hem några av brandmännen, berättar Roger Lundkvist.

Han vill ta tillfället i akt att berömma de sammanlagt 18 brandmän som deltog i släckningsarbetet. Den barackliknande pizzeriabyggnaden totalförstördes, men branden kunde begränsas till den.

- Trots mycket besvärliga förhållanden gjorde brandmännen ett enastående jobb, anser Lundkvist. Två av rökdykarna fick i sig stora mängder rök och fick behandlas i en ambulans på brandplatsen. De hämtade sig snabbt och uppges inte ha fått några men av röken.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons