Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pizzeriaägaren friad

Annons

Rätten slår visserligen fast att branden var anlagd, men anser inte det styrkt att 36-åringen haft någon del i brandens uppkomst.

Det var den 10 juni i fjol som Pizzeria La Strada i Mockfjärd totalförstördes vid en brand.

Polisens brandtekniker konstaterade snabbt att branden varit anlagd. I den eldhärjade byggnaden hittade de bland annat en bensindunk och på nio olika ställen fann de rester av bensin.

Under tingsförhandlingarna hävdade kammaråklagare P-G Persson att den 36-årige ägaren var den ende som haft motiv för att anlägga branden.

- Han har ljugit, försökt påverka vittnen och sagt att han ville att pizzerian skulle brinna, sade kammaråklagaren.

36-åringen, som nekade till brottet, förklarade att han under sina 15 år i Sverige aldrig varit arbetslös eller varit till socialen, utan alltid försökt stå på egna ben.

Han överklagade tingsrättens dom; tre års fängelse för mordbrand och försök till grovt bedrägeri, samt ett skadestånd på 872 500 kronor till två försäkringsbolag.

Hovrätten genomförde nya förhör med 36-åringen och åtta andra personer samt ett förhör med ett nytt vittne, den tidigare ägaren till pizzerian. Flera av de hörda kom med tillägg till eller ändringar av de vittnesmål de gett i tingsrätten.

Det saknas teknisk bevisning som binder 36-åringen till branden och inga vittnen har pekat ut honom som en av de män som befann sig utanför pizzerian strax före branden. Därför har hovrätten fått värdera de omständigheter som åklagaren åberopat.

Rätten finner det graverande för pizzeriaägaren att han och en anhörig, inför ett polisförhör med den anhörige, försökt samordna sina uppgifter om sina förehavanden under kvällen före branden. Hovrätten konstaterar också att andra omständigheter som lagts fram i målet är graverande för mannen.

Men varken var för sig eller tillsammans har dessa omständigheter en sådan tyngd att hovrätten anser det styrkt bortom rimligt tvivel att 36-åringen själv eller tillsammans och i samförstånd med någon annan anlagt branden eller förmått någon annan att anlägga den.

Därför ogillas åtalet och därmed lämnar rätten också skadeståndsyrkandena utan bifall.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons