Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pizzeria stängdes efter ny krograzzia

Annons

Häromveckan fick en restaurang i centrala Borlänge stänga sedan miljökontoret upptäckt omfattande brister. Restaurangen kunde sedan öppna och två kommunalråd svarade för invigningen.

Miljökontoret fortsätter att granska matställen i Borlänge för att gästerna ska kunna äta säkert. Vid Gylle pizzeria var förhållandena sådana att miljökontoret efter två besök beslöt att stänga.

Beslut togs om att förbjuda livsmedelshantering tills lokalen städats.

Lokalen var enligt inspektörerna kraftigt nedsmutsad, man påträffade gammal mat och risken att föroreningar skulle hamna i maten bedömdes som mycket stor.

Nu är städningen gjord och pizzerian får hålla öppet, men måste ansöka om ett nytt tillstånd då så stora förändringar skett i lokalen att det gamla godkännandet inte längre är aktuellt. Serveringstillståndet för alkohol är också i farozonen, med tanke på menyns utseende.

Vid den första inspektionen noterades tolv avvikelser. Bland annat höll livsmedel för hög temperatur med risk för bakterietillväxt som följd. Livsmedel förvarades utan kyla, kött låg framme för upptining. Något som enligt miljökontoret aldrig får förekomma.

I menyn anges att krabba ingår i sallad, det är dock "krabbfisk", som består av fisk. Man får inte vilseleda kunderna, konstaterar miljökontoret. Flera konservburkar är gamla, exempelvis sparris med utgångsdatum 2002.

Efter inspektionen gjordes en uppföljning två dagar senare och då konstaterades att rengöringen fortfarande var undermålig. Kontoret ställde krav på storstädning, bättre ordning, mat som ska serveras får inte tillagas i hemmet och att gamla livsmedel ska kastas. Först sedan städningen ordnats kunde alltså pizzerian öppna igen.

Fler matställen i Borlänge har granskats under de senaste dagarna. Här är miljökontorets bedömningar:

3 Höganäs restaurang. 14 brister. Stor bristfällig rengöring av utrustning och lokal. Tvättning av kläder ska inte ske intill beredning av livsmedel. Med mera. Uppföljning ska göras.

3 Hotel Gustaf Wasa. Fyra brister. Stor bristfällig rengöring av utrustning och lokal.

3 Travrestaurangen. Åtta brister, korvkiosken fem brister, cafeterian sex brister, godisbar-caféverksamhet tre brister.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons