Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pistolman lös i Borlänge

Annons

Det var många borlängebor som kom i den 25-åriga mannens väg under den knappa timme han spred skräck i centrum. En man hotades och tvingades skjutsa mannen på sin vespa. Han hotade personalen på centrumgrillen, han viftade med vapnet på flera affärer på Kupolen och visade pistolen för ett sexårigt barn för att nämna några. Ingen kom dock till skada.

Larmet om att en man viftade med en pistol på Kupolen kom in till polisen klockan 14.57. Flera butiker hade fått besök av mannen. Han fortsatte sedan in till centrum på en stulen cykel. Polisen kunde följa mannens väg genom uppgifter från allmänheten. Enligt uppgift ska han bland annat ha försökt bryta sig in i en bil vid banverket.

Vid centrumgrillen gick han in och visade pistolen. Ett vittne som tidningen pratat med såg hela händelseförloppet.

- Han kom in och viftade med pistolen i kiosken. Han sa att han skulle kunna råna dem om han ville.

Det ville han nu inte, men krävde i alla fall att få cigaretter. Tjejerna i kiosken sa att dem fick han betala för - vilket han också gjorde. Sedan gick han ner på knä och bad om ursäkt.

Efter det gick han ut och hotade en busschaufför.

Utanför centrumgrillen hotade han sedan en kille på en vespa och tvingade denne att skjutsa honom bakpå vespan. Hur lång den färden blev är oklart och vespaföraren har inte själv hört av sig till polisen. Polisen är mycket angelägen att prata med föraren och även andra som träffat på eller sett gärningsmannen.

- Dels för att reda ut vad han gjort sig skyldig till för brott, dels om folk mår dåligt och behöver stöd, säger kommissarie Per-Åke Mårtensson.

När han lyfte vapnet mot poliserna avlossade flera av dem sammanlagt tre skott. Mårtensson beskriver det som en klar nödvärnssituation.

- Poliserna var ytterst trängda och hanterade situationen mycket professionellt.

Det var inga fler människor på gården, men en kvinna var nära att kliva rätt ut i tumultet.

- Jag skulle gå ut och handla, men alldeles innan jag öppnade dörren hörde jag någon ropa "jävla idioter". Jag stannade upp men då blev det tyst, säger hon.

Kvinnan trodde att det var några ungdomar som bråkade, men när hon öppnade porten såg hon mannen komma springande genom en häck. Kort därefter avlossade polisen flera skott.

- Då gick jag bakåt, för då jag förstod att det var något farligt.

Gården spärrades av för att undersökas av polisens tekniker.

Innan han greps på Hagavägen slängde han ifrån sig pistolen. Om den var laddad eller ens en riktig pistol vill kommissarie Mårtensson inte kommentera.

Obekräftade uppgifter gör också gällande att han vid ett tillfälle riktat pistolen mot sitt eget huvud och tryckt av. Den klickade dock.

Skottlossningen kommer att utredas enligt rutinerna och de poliser som var inblandade har fått hjälp med krishanteringen.

Förhör hölls med 25-åringen under söndagskvällen. Han är i nuläget anhållen misstänkt för grovt olaga hot, hot mot tjänsteman och vapenbrott. Mannen är känd av polisen och är tidigare dömd för åtskilliga brott, bland annat övergrepp i rättssak, narkotikabrott och misshandel.

Uppgifter kan lämnas till polisen på telefon 0243-670 00.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons