Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pistolklubben siktar högt

Annons

Rättviks Pistolskytteklubb har ett 70-tal medlemmar och intresset för sporten växer. Det är också en av de få klubbar som siktar lågt, men skjuter mitt i prick.

Vårens nybörjarkurs i pistolskytte lockade 19 deltagare. Båda gamla och unga, killar och tjejer.

Nu pågår även diskussioner i styrelsen om att bygga en inomhusskjutbana för att kunna skjuta pistol året runt.

Den skjutbana man nu använder byggdes 1994. Klubben har bara möjlighet att skjuta under den snöfria delen av säsongen. Därför har en ritning tagits fram till en ombyggnad av en del av skjutbanan. Planerna innefattar vinterisolering av några befintliga skjutplatser samt tak över den delen av skjutbanan.

Kostnaden är beräknad till cirka 1,2 miljoner kronor, och då ingår även arbetskostnaden. Enbart materialet skulle kosta omkring 400 000 kronor. För att bygget ska vara genomförbart krävs ideella arbetsinsatser.

De som tror att pistolskyttet mest är en häftig grej lär dock bli besvikna, pistolskyttet idag sker under organiserade former och säkerheten sätts alltid främst.

- Klubben har cirka 70 medlemmar, varav hälften är aktiva och omkring 15 av dem tävlar regelbundet, berättar klubbens ordförande Lasse Söderström.

Tidningen följde med på en banskjutning i Rättvik.

Jag fattar en pistol, ställer mig någorlunda stabilt. Inväntar order. Skjutledarens röst hörs: fyll på med fem patroner, ladda!, någon skytt som inte är klar?, eld! Skotten ekar i skjutbyggnaden och det smäller i träväggarna när patronhylsorna lämnar pistolen.

Det krävs fokusering och koncentration för att inte störas av skotten omkring dig, hörselskydden är på och siktet är inställt strax under den svarta ringen på tavlan. Vid avfyrningen får man räkna med en rekyl och därav det paradoxala att skyttarna siktar lågt, men förhoppningsvis skjuter mitt i prick.

Pistolskytte är ganska svårt, enstaka bra skott klarar många men det är när det handlar om flera skott som det blir verkligt svårt.

- Att krama av skotten är det som är svårast, säger Lasse Söderström.

Serien är avklarad, nu återstår markeringen och poängräkning. Något som kan var trist och tråkigt eller kul, allt beroende på resultatet.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons