Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pippin som tog sig en alarmerande "hägerlur"

Annons

En sovande gråhäger tilldrog sig uppmärksamhet i Håksberg på söndagen. Den för årstiden och trakten rara fågeln stod väl synlig på ett ben ute på isen i flera timmar. Det fick folk att tro att den hade frusit fast och larmet gick till både tidningen och brandkåren.

- Jag tyckte synd om fågeln. Den stod alldeles stilla hela tiden, säger Siv Friberg som utrustad med en rejäl fältkikare höll koll på hägern tillsammans med maken Inge.

- Hägrar ska väl normalt vara på sydligare breddgrader så här års, tyckte hon.

På Ludvika brandstation tog man dock larmet med ro. Det var plusgrader ute och därmed bedömdes det inte som sannolikt att hägern hade frusit fast.

Och på eftermiddagen kunde alla andas ut. Plötsligt vaknade fågeln och lättade med några eleganta vingslag. Den kände sig uppenbart uttittad och valde en ny sovplats närmare Stornäset.

- Hägern är sällsynt i Dalarna. Något par har häckat i trakten av Avesta. Men på vintern brukar de normalt hålla till nere på kontinenten, även om många också blir kvar i Sydsverige, berättar fågelexperten Pelle Adenäs i Ornitologerna i Västerbergslagen.

Som kuriosa kan han vidare nämna att hägern har ett avlägset släktskap med storken och att den enkom livnär sig på fisk.

För övrigt kan han meddela att fiskmåsar och gråtrutar har observerats i trakten av Sunnansjö. Från Leksand rapporterar fågelvänner att de redan har sett en skäggdopping. Det kan kallas tacksamma vårtecken redan nu i början av februari.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons