Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pinsamt om "spökhus

Annons

På förstasidan och i en stort uppslagen artikel i onsdagens FK (041020) finns ett uppslag om en familj som bor i ett "spökhus". Utan minsta ansats till kritisk granskning eller ett klargörande om att artikeln talar om fenomen som, om de vore sanna, motsäger all tidigare känd fysik, teknik och vetenskap berättar man, under rubriken "Familjen Englund bor i ett spökhus" om andar, saker som försvinner och döda människor som på något sätt närvarar ändå.

Om detta vore sant är det en världsnyhet FK har att komma med, något som skulle revolutionera vår syn på vetenskapen. Om det vore sant, alltså. Är det det? Det är tveksamt.

"Skratt och misstro är ingen ovanlig reaktion", står det i artikeln.

Konstigt är väl inte det; det finns inga som helst bevis för att medier eller spöken skulle fungera eller finnas. När Förnimmelse av mord, ett program som liknar det TV4-program som omnämns, gick på TV5 blev resultatet av mediernas "kunskap" - ingenting. Inga nya spår överhuvudtaget.

Kommissarie Göran Gunnarsson sa då: "Det gick precis som vi befarade från början. Det här är bara nonsens. För oss har det inte varit till någon som helst hjälp".

En spökhus-"nyhet" gör sig bäst på skvallertidningarnas och tabloidpressens sidor. Pinsamt, FK!

Svar direkt:

Som god lokaltidning berättade Falu Kuriren om en Falu-familj som samma kväll var med i ett tv-program med temat oförklarliga ting. Hade S Arker varit mer nöjd om artikeln avslutats med en fotnot som talade om att spökens existens inte är vetenskapligt bevisade?

S. ARKER

Mer läsning

Annons