Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pilvägen breddas till campingen

Annons

Tidigare berättade FK om att den planerade tågbron och vägtunnel, mellan riksväg 70 till Siljansbadets camping, försenas till i höst. Meningen var att den skulle stå klar till turist- och sommarsäsongen. Den gamla campinginfarten grävdes bort i november i fjol.

- Vi har tittat på problemet. Vi ska åtgärda den kvarvarande delen av Pilgatan. Vi ska bredda och jämna till den från Sjurbergsvägen till campingen, säger Rune Daniels.

På så sätt ska turisttrafiken kunna ta omvägen till campingen, förbi stiftsgården och kyrkan.

- Detta är inget som vi gör akut för att tågbron blev försenad. Detta har vi planerat ändå. Men förbättringarna gör att den omdirigerade trafiken till campingen lättare kan ta sig fram. Husbilar och stora husvagnsekipage ska kunna mötas utan problem, säger han.

Rune Daniels är också räddningschef i Rättvik. Han ser inga allvarliga säkerhetsmässiga problem med en ökande trafik på vägen. Bland annat ska tusentals turister, badgäster, kyrkobesökare, fast boende och evenemangsbesökare dagligen samsas på den lilla vägen.

- Med breddningen ska det går bra. Även vägen mot Långbryggan ska förbättras. Möten ska alltså inte vara några problem, säger Daniels.

Kulturnämndens ordförande i Rättvik, Sune Garmo, bor i området. Han beklagar situationen och befarar att en vägbearbetning av Pilgatan riskerar att förstöra historiska lämningar. Han pekar på att vägsträckningen förbi kyrkan har medeltida anor.

- Den nya tågbron är försenad. Istället för att göra en provisorisk överfart till campingen från riksvägen och centrala Rättvik vill man bredda och räta ut Pilgatan förbi kyrkan. Man är beredd att begå ett helgerån och förstöra historisk mark, säger han.

Rune Daniels vill dämpa den oron.

- Vi ska inte räta ut vägen. Det blir ingen ny sträckning. Det handlar om att bredda vägen, där det är möjligt, säger Rune Daniels.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons