Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pilgrimsvandring på väg mot Trondheim

Annons

- Frånsett vädret har allt gått enligt planerna. Även om det var lite väl blött så går det bra. I varje fall så länge man rör på sig och har rätt kläder, underströk vandringsledaren, komminister Carl-Axel Hagberg.

Under sex somrar ska alla som vill vara med och vandra mot Nidaros, nuvarande Trondheim i Norge. Den plats som tusentals pilgrimmer hade som mål redan för 1 000 år sedan. Man följer i S:t Olavs spår fram till den ståtliga Nidarosdomen dit man ska nå under sommaren 2010.

- Detta handlar inte enbart om en vandring i det yttre utan mycket om en vandring för den inre känslan. Att bjuda på sig själv, att ta dagen som den kommer och leva under de förhållanden som råder.

- Nu fick vi verkligen känna av att det inte alltid råder bästa tänkbara förhållanden. Jag tvingades att hålla gudstjänsten i Grangärde kyrka barfota!

Carl-Axel Hagberg var dyngsur i strumpor och skor efter vandringen från Ludvika på söndagsförmiddagen. Över stock och sten via Brunnsvik, Norrvik, Fängenhällarna och Stensbo nådde man slutligen Grangärde kyrka via den gamla kyrkvägen mellan orterna.

- En viktig del i vår vandring är tystnaden. Var och en känner sig egen styrka i en stark gruppgemenskap även om vandringen hela tiden är i fokus.

Nästa sommar fortsätter vandringen från Siljansnäs, Älvdalen och till Evertsberg innan det blir sommarvila.

- Om hälsan står mig bi kommer jag att vandra varje år och jag hoppas att många följer med, säger Carl-Axel Hagberg.

Under vandringen från Smedjebacken till Ludvika fanns ett 30-tal personer med på lördagen. Den siffran sjönk något under söndagen.

- Det var väl lite skoskav och andra kroppsliga krämpor och så var vädret inte det bästa som alla känner till.

Hagberg vill även passa på att tacka såväl Norrbärke, Ludvika och Grangärde församlingar för den fina förplägningen och login under dagarna.

Under de mer än 500 år som pilgrimsvandringarna pågick var det sed att kyrkan bjöd på mat och logi. Den seden består än i dag vilket alla vandrare är tacksamma för.

Det kan tilläggas att vandrarna åkte buss från Grangärde till sina respektive hemorter efter gudstjänsten i Grangärde!

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons