Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pilgrimsled i Leksand

Annons

Sedan 1963 har prästen Stig Jonsson fascinerats av legenden om munkstigen som enligt sägnen skulle finnas i trakterna kring Siljansnäs.

- Jag ville veta mer och började göra efterforskningar. Först sporadiskt och de senaste tio åren mer systematiskt, berättar han.

Det har varit ett träget arbete som många gånger inneburit mycket jobb för små steg framåt.

Sedan något år tillbaka har dock Västerås stift engarerat sig och till våren är det dags att inviga Pilgrimsleden/Romboledens sträckning genom Leksands kommun och upp mot Sollerön.

- Det känns otroligt roligt att vi kommit så långt! Just nu håller vi på att märka leden med stolpar med pilgrimsmärket på, säger Stig Jonsson.

Även munkstigen i Siljansnäs finns med som en del av den större pilgrimsleden mellan Köping och Trondheim.

- I olika skrifter kan man läsa om att det på medeltiden ska ha funnits en bofast munk i Näsbyggebyn, nuvarande Siljansnäs.

- Han gjorde säkert predikovandringar till fäbodarna på somrarna och man kan anta att pilgrimer använde samma väg norrut mot Sollerön som var ett slags religiöst centrum liksom Nås i Västerdalarna.

Ytterligare en munklegend finns i anknytning till Siljansnäs, och den historien bär spår ända in i vår tid.

- På 1500-talet kom en munk vandrande på väg mot Nidaros/Trondheim, men hans resa tog stopp i Alvik.

- Han träffade helt enkelt på en flicka, blev kär och hoppade av. Munken hette Kajs och fortfarande finns gårdsnamnet Kajsgården kvar, även om det är nya byggnader sedan dess, fortsätter Stig Jonsson.

I går eftermiddag hölls en pilgrimsgudstjänst i Kronstugan på Granbergs fäbodar där pilgrimsleden passerar. Stugan ägs av kyrkan och förhoppningen är att den i framtiden ska kunna användas av pilgrimer som kommer vandrande på leden som går genom fäboden.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons