Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pilgrimer och soldater dödade i Irak

Annons

Nio amerikanska soldater och ett tiotal shiitiska pilgrimer har dödats i attacker runt om i Irak.

Attacker mot pilgrimer rapporterades från bland annat Bagdad och Latifiyya på tisdagen. På det sistnämnda stället, fyra mil söder om huvudstaden, sköts fem pilgrimer ihjäl och ytterligare minst 15 skadades, i två separata attacker.

I Bagdad omkom tre medan tio skadades av en bilbomb.

Ett stort antal pilgrimer är för närvarande på väg till Karbala för att under helgen fira arbain - slutet på den årliga sorgeperioden till åminnelse av martyren Husayn, profeten Muhammeds dotterson, som dödades i staden år 680. Shiitiska pilgrimer har upprepade gånger blivit måltavlor för attacker och bombdåd i Irak.

Andra dödsfall i Irak rapporterades på tisdagen från bland annat al-Iskandariyya, Suweira och Bagdad. Dessutom uppgav USA-militären att totalt nio amerikanska soldater dödades i två olika attacker i måndags.

Vid den ena i provinsen Salaheddin dödades sex soldater medan tre skadades. Ytterligare tre soldater från samma operativa enhet dödades och en skadades i en liknande attack samma dag i provinsen Diyala norr om Bagdad, meddelades det i ett annat uttalande.

Enheten, Task Force Lightning, är baserad i Tikrit, förre diktatorn Saddam Husseins hemstad. Förbandet agerar i ett vidsträckt område av norra Irak där sunnitiska rebeller är verksamma.

Totalt har därmed 3 179 amerikanska soldater dödats i Irak sedan USA-alliansens invasion i mars 2003 enligt AFP:s statistik, baserad på Pentagonsiffror.

TT

Mer läsning

Annons