Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piggare elever i Blötberget

Annons

- Vi har schemalagd friskvård varje dag, berättar Lena Flodin som tillsammans med Eva- Lotta Öbrell har hand om den här verksamheten bland eleverna i klass 3-4.

Kombinationen av motionen för hjärta och hjärna gav synligt bevis på onsdagsförmiddagen då Margareta Carlberg från Mora, projektet Vasastiftelsens representant, kom till skolan och överlämnade förstapris på en tävlingsuppgift eleverna skickat in, en uppsättning hopprep och bollar blev priset. Så småningom kommer också t-tröjor med texten Rent Spel.

Pilotprojekt, som kallas Rent Spel sorterar in under Vasastiftelsen, och syftar till att höja medvetenheten om hälsa, motion samt etik och moral bland barn och ungdomar i grundskolan. Det är i det projektet Blötbergseleverna, och ytterligare några klasser bland kommunens skolor, deltar.

Frågeuppgifterna som gav förstapris handlade om kropp och hälsa.

Efter jul jobbar man vidare med projektet. Då är huvudämnena moral och etik.

Aktiviteten följer en spelplan där man rör sig mellan Vasaloppets klassiska kontroller och under "resan" får eleverna olika uppgifter, såväl praktiska som teoretiska.

- Vi har en halvtimmes fysisk aktivitet varje dag. Vi går, spelar brännboll, hoppar rep, ja över huvud taget ägnar vi oss åt nyttig rörlighet. Vid sidan av det läser vi ett material. Just nu håller vi på med hälsa och kost, berättar Lena Flodin. Två gånger i veckan har eleverna läxa i ämnet.

Som ett led i utbildningen till hälsomedvetna människor kommer eleverna att få äta frukost i skolan under tre veckor före jul, ett vettigt inslag i programmet i en tid då man allt oftare hör talas om elever som äter dålig eller ingen frukost alls, ett faktum som påverkar såväl hälsa som inlärningsförmåga.

Av allt att döma kommer de här eleverna inte fortsättningsvis att ha några som helst problem med vare sig spänst eller hjärngympa.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons