Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piggare Castro i tv-intervju

Annons

Kubas ledare Fidel Castro såg mycket piggare ut när han gjorde sin första tv-intervju på tio månader, men gav inget klart besked om han tänker återgå till att styra det kommunistiska landet.

Fidel Castro såg friskare ut än på någon av de videoinspelningar som varit sällsynta livstecken under den långa konvalescensen. Han sade att han äter bättre och verkade avspänd under den timslånga intervju som bandades i måndags och sändes på tisdagskvällen i ett nyhetsmagasin i den statliga kubanska televisionen.

På frågor om framtiden svarade Castro bara att han kommer att fortsätta skriva artiklar under vinjetten "Kommendantens reflektioner" i kubansk press.

Castro tvingades i somras tillfälligt lämna ifrån sig makten till sin bror Raul Castro, för första gången sedan han kom till makten i en revolution 1959. Han har genomgått flera större bukoperationer och det har ryktats att hans liv varit i fara. Även om håret har grånat och talet blivit långsammare än före sjukdomen har den 80-årige Castro tydligt återhämtat sig. Klädd i rödvitblå träningsoverall talade presidenten upprymt om ett besök i Nordvietnam 1973 mitt under Vietnamkriget. Han berörde också helgens besök av Vietnams ledare Nong Duc Manh.

Castro har inte setts offentligt sedan den 26 juli. I korta videosekvenser har kubanerna kunnat följa hans tillfrisknande. På senare tid har han börjat skriva artiklar från sjuksängen, i huvudsak en serie skarpa angrepp på USA:s president George|W Bush. I en artikel i maj avslöjade han att han genomgått flera operationer som inte till en början var framgångsrika och att han under många månader inte kunnat äta utan fått näringsdropp.

TT

Mer läsning

Annons