Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia peppar pedagoger

Annons

Pia Enochsson, som under åren 1974-84 arbetade som lärare i Hedemora kommun, berättade att en skola där elevinflytandet är stort och där eleverna har stark självkänsla och känner att arbetet är meningsfullt kommer att vara framgångsrik.

- Det är saker som till synes är självklara, med de är värda att upprepa.

Pia Enochsson tillträdde tjänsten som generaldirektör den första januari i år och har innan dess varit generaldirektör på Glesbygdsverket i fem år. Hon tror inte att det var hennes meriter från skolvärlden som fick utbildningsminister Thomas Östros att välja ut henne för jobbet.

- Jag tror att jag fick det eftersom jag har erfarenhet som myndighetschef. Regeringen vill inte ha en expert, säger hon.

Myndigheten för skolutveckling bildades 2003 efter att Skolverket delats upp i två nya myndigheter.

- Skolverket hade inte utvecklats på det sätt regeringen ville. Myndigheten hade arbetat med skolutveckling, men glömt tillsyn.

De övergripande uppgifterna är att stärka och utveckla kvaliteten inom förskolan, grundskolan och gymnasiet och vuxenutbildningen och öka kunskapen om skolans resultat och uppfyllelse.

Högst upp på Pia Enochsson och hennes medarbetares dagordning står i dag skolor i invandrartäta områden.

- Vi har valt ut 15 kommuner där en stor andel elever har utländsk bakgrund.

En annan del myndigheten ansvarar för är den statliga rektorsutbildningen, en utbildning som slukar myndighetens halva budget.

- Det kan inte fortsätta så och vi har ett år på oss att se över det, säger hon.

Under sina tio år i Hedemora kommun arbetade hon på Stjärnsunds skola, Smedbyskolan och Jonsboskolan. Och gårdagen gick bland annat till att besöka dessa. På Jonsboskolan arbetar flera gamla kolleger.

- Det var väldigt kul att besöka skolorna. De har fina lokaler, det märks att kommunen lägger ner stora resurser på dem.

Hennes presentation var inledningen på en studiedag där kommunens skolpersonal samlats för att diskutera olika lärstilar och hur skolorna lättare ska nå sina mål.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons