Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petrochina till Shanghaibörsen

Annons

Den kinesiska oljejätten Petrochina planerar att notera sig på Shanghaibörsen efter att tidigare enbart varit listad i Hongkong.

I samband med noteringen räknar Petrochina med att dra in 5,7 miljarder dollar, motsvarande 40 miljarder kronor, i en nyemission.

Beskedet om Shanghai-noteringen fick Petrochinas aktie att stiga med 8 procent i Hongkong på onsdagen. Uppgången drev upp bolagets börsvärde med 21,1 miljarder dollar till 273 miljarder dollar. Därmed värderas Petrochina högre än Royal Dutch/Shell och har bara Exxon Mobil före sig.

Petrochina tänker använda pengarna från nyemissionen till att köpa olje- och gastillgångar i utlandet, finansiera prospektering och utveckling samt bygga raffinaderier och oljeledningar.

Andra stora kinesiska bolag som i dag endast är noterade i Hongkong väntas följa Petrochinas exempel, något som också uppmuntras av Peking. De flesta inhemska placerare har inte tillträde till Hongkongbörsen.

China Mobile, världens största mobiloperatör, planerar att dra in uppemot 10 miljarder dollar genom en börsintroduktion i Shanghai inom kort.

De kinesiska fastlandsbörserna, Shanghai och Shenzhen, växer snabbt. Det kombinerade marknadsvärdet uppgår nu till cirka 2|500 miljarder dollar _ ungefär fyra gånger så mycket som för ett år sedan. Som jämförelse är de bolag som ingår i Tokyobörsens Nikkei 225-index värda cirka 3|100 miljarder dollar.

TT

Mer läsning

Annons