Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petnoga vårddebatt

Annons

Något nytt framkom egentligen inte under den bitvis hetsiga debatten utanför Handelsbanken.

Rolf Gunnarsson, som är moderaternas gruppledare i landstinget, fastslog att landstinget ska syssla med vård i första hand.

Ingalill Persson, ordförande i landstingets driftsstyrelse som har ansvar för sjukvården, framhöll att med moderat politik så kommer plånboken att styra i vården.

- Det här är ett väldigt viktigt val eftersom det är så tydliga ideologiska skillnader. Vården ska betalas solidariskt med skattemedel och vara till för alla, betonade hon.

Rolf Gunnarsson blev inte svaret skyldig:

- Nej, plånboken ska inte avgöra. Men vilka är det som går förbi köerna i dag? Jo, de som har råd att betala för privat vård.

- Landstinget Dalarna har slösat bort pengar. Socialdemokraterna och vänstern kan inte hantera landstingets pengar, det står jag för, fortsatte Gunnarsson.

Nu var det Perssons tur att komma med en snabb replik:

- Alla landets landsting har tillsammans underskott på 6,5 miljarder kronor. Därav står de moderatstyrda i Stockholm och Skåne för sex miljarder. Var och en kan av detta dra sina slutsatser om vilka det är som är dåliga på att hantera pengar.

Självfallet grälades det om kulturens vara eller inte vara i landstingets budget. Persson ville också ha sagt att moderaterna vill dra in 70 miljoner per år i landstingsbidrag till kollektivtrafiken. Gunnarsson förnekade dock att partiet lagt ett förslag med den innebörden.

Han reagerade också på att Persson lovade att Ludvika lasarett ska behållas intakt de fyra närmaste åren.

- Det går inte att åka runt till Ludvika, Avesta och Mora och lova att lasaretten ska bli kvar och utvecklas. Inte när det är fler sparförslag på gång. Alla vet vad besparingar kommer att innebära, framhöll Gunnarsson.

Vården och lasarettets framtid är en av de absolut viktigaste frågorna för Ludvikaborna. Det märkets också på uppslutningen. Runt 40-50 personer stannade till på gågatan i går eftermiddag.

En av dem var Rolf Pettersson. Men han hörde ingenting av vad som sades.

- Tänk vad enkelt det vore för dom att lägga ut en hörselslinga. Nu är vi hörselskadade utestängda. Bara här i Ludvika är vid drygt 2 000, berättade en besviken Rolf Pettersson för NLT.

Mer läsning

Annons