Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peters avhandling först

Annons

Peter Fritzell, ryggkirurg på Falu ortopedklinik, har följt 294 personer med kronisk ländryggsvärk. Patienterna delades upp i två grupper - de som opererades och de som fick sjukgymnastisk behandling - och följdes upp efter två år.

Vid uppföljningen visade sig fler stelopererade patienter vara förbättrade. 63 procent jämfört med de som fått icke-kirurgisk behandling (29 procent).

Smärta- och funktionsnedsättning reducerades med 25-33 hos de stelopererade, jämfört med 4-8 procent hos gruppen som fick sjukgymnastiskt behandling.

Efter två år var dessutom arbetsåtergången 36 procent bland de opererade personerna, jämfört med 13 procent bland de som inte opererats.

Peter Fritzell ser avhandlingen som en kommentar till den diskussion som förts kring steloperationer. Men eftersom en operation kan orsaka sårsmärta, infektioner och nervkomplikationer är icke-kirurgisk behandling ändå att föredra i första hand, menar han.

- En operation är alltid en operation. Men det här visar att det kan vara okej att operera om icke-kirurgisk behandling inte hjälper, säger han.

Peter Fritzell disputerade i fredags och är Centrum för klinisk forsknings första disputand.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons