Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Hultqvist vill förkorta restiden mellan Dalarna och Stockholm

Annons

Ombyggnaden av bangården i Uppsala kan korta restiden på järnväg till Stockholm. Arbetet för att få en stor investering fortsätter.

Kommunalrådet Peter Hultqvist (s) anser att det är viktigt att restiden på järnväg mellan Dalarna och Stockholm kortas. Nyligen hölls ett möte med Banverket där Dalabanans framtid diskuterades.

-Vi betonade vikten av att ta ut steglängden för Dalabanan, säger Hultqvist och deklarerar att en investering i storleksordningen 2,3 miljarder är det som önskas.

Enligt den utredning som presenterades i november.

-Det handlar om att få upp hastigheten och minska restiden till Stockholm.

Han konstaterar att bangården i Uppsala nu byggs om för 800 miljoner kronor. Vilket även betyder en tidsvinst för resenärer till och från Dalarna.

-Det kan innebära en tidseffekt på fem minuter.

Det går att hålla en högre hastighet in och stilleståndstiden minskar. 245 miljoner är anslagna för delen Uppsala-Mora och Peter Hultqvist menar att det är viktigt att de pengarna används på bästa sätt.

Slantarna ligger i dag efter år 2010. Dalabanans intresseförening uttalar vidare att de är beredda att medverka vid fortsatta analyser och framtagande av underlag för investeringar på Dalabanan. Peter Hultqvist vill påskynda det arbetet. Liksom en diskussion om finansieringen.

-Vi vill också titta på den tunga trafíken mellan Ludvika och Norrköping. Det är funderingar om kapaciteten, axeltryck och ledningar. Vi vill titta på det.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons