Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Hultqvist hjälper till

Annons

Efter att ha fått information om de olika utbildningarna i Garpenberg gick Peter Hultqvist runt och tittade på lokalerna och de forskningsstationer där man bland annat tar fram skogsplantor efter speciella krav.

Alf Arvidsson, som nu är vd för Garpenbergs intressenter AB, Giab, var också med innan staten avvecklade skogshögskolan och flyttade bibliotek och utrustning till Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala.

Han berättade att 170 jobb därmed försvann från Hedemora kommun.

- Men vi har kämpat vidare och nu arbetar drygt 40 personer här. Vi omsätter 25 miljoner kronor netto. Då är EU-projekten medräknade, sade Alf Arvidsson.

Forskaren Anders Lindström vid Högskolan Dalarna berättade att forskningen i Garpenberg omsätter runt sex miljoner kronor per år.

Peter Hultqvist sitter i länsstyrelsens styrelse och där har han sett många ansökningshandlingar som gällt EU-stöd för olika utbildningar.

- De ansökningar om EU-projekt som kommit från er i Garpenberg har varit mycket genomarbetade och av hög kvalitet.

- Ni måste vara uthålliga för det ni byggt upp är en bra satsning för framtiden. Trender kommer och går, jag övertygad om att fler ungdomar kommer att utbilda sig för jobb inom skogsnäringen när de upptäcker möjligheterna, sade Peter Hultqvist.

Han lovade att använda hela sitt kontaktnät för att på olika sätt sprida kunskap om utbildningarna i Garpenberg och underlätta framtida kontakter som kan leda till fler jobb.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons