Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perufest med dalainslag

Annons

Den åttonde september smäller det. I alla fall i byn Orcotuna i Peru. Enligt tradition firar man här varje år en fest till Jungfru Maria - Virgen de Cocharcas, och det är inte vilken fest som helst. Traditionen går ut på att nya värdar för varje år utses att organisera tillställningen, och det handlar om att för varje år bräcka sina föregångare med ännu bättre musik, mat och dans. I år har turen kommit till faluparet Bertha Osorio de Huamán och Oscar Huamán Medina. Årets fest kommer därmed delvis att gå i Dalarnas tecken.

- Förra året organiserade min syster festen, berättar Bertha. I år tillfrågade hon mig.

Tillsammans med fyra andra par står de för första gången bakom det stora evenemanget som pågår under en hel vecka. Folk från hela Peru vallfärdar till Orcotuna för att delta i festligheterna som inleds med ett stort fyrverkeri.

- Alla inbjudna gäster samlas på torget, där det alltid händer något speciellt, förklarar Bertha. Sedan kommer festen att fortsätta i vårt hus.

Högtiden innehåller allt från en mässa till tjurfäktning, men dock en "snäll" sådan. Här dödas inte tjuren som i Spanien, utan bär endast ett föremål på ryggen som matadorerna ska försöka fånga.

- Det känns lite pirrigt och nervöst, medger Oscar. Det här är ett stort ansvar för oss, festen är höjdpunkten på året. Uppåt

8 000 människor kommer att delta. Och sedan kommer allt att kommenteras...

Och i Falun pågår förberedelserna för fullt. Mycket ska inhandlas inför resan den 20 augusti då paret reser med sin dotter Valeria. I år finns goda odds för en alldeles speciell hyllning till Jungfru Maria. Bertha och Oscar planerar nämligen att sätta dalaprägel på kalaset. Godis från Sverige blir ett inslag, men också att låta tjuren under tjurfäktningen att bära en mjuk dalahäst på ryggen. Årets fest i Orcotuna blir med andra ord mycket svårslagen.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons