Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perssons ledarstil inte presidentlik

Annons

Att beskriva Göran Perssons ledarstil som presidentlik är både förhastat och starkt överdrivet.

Den slutsatsen dras i en forskarrapport som överlämnas till grundlagsutredningen i veckan.

För att illustrera den förre statsministerns presidentlika ledarstil har experter ofta lyft fram att Persson har varit en unik regeringsombildare och att han varit en mästare på att omge sig med svaga ministrar utan parlamentarisk eller partipolitisk erfarenhet.

På Dagens Nyheters debattsida skriver fyra statsvetare att Göran Persson knappast i något av dessa avseenden kan anses vara exceptionell. De pekar på att Per Albin Hansson, Tage Erlander och Olof Palme var minst lika flitiga regeringsombildare. Ingvar Carlsson var inte sämre. Efter Olof Palmes död ombildade han till och regeringen oftare än Göran Persson. Men den flitigaste regeringsombildaren var trots allt Hjalmar Branting.

Sedan 1970-talet har det skett en minskning av andelen ministrar med parlamentarisk erfarenhet, men det har skett från en hög nivå. Perssons linje skiljer sig inte från tidigare socialdemokratiska ledare. Göran Perssons ministrar har, tvärtemot den gängse bilden, stark politisk bakgrund. Att därför säga att Persson skulle ha plockat in många ministrar utan parlamentarisk och partipolitisk erfarenhet är en kraftig överdrift.

TT

Mer läsning

Annons